Tips om ergonomisch te werk te gaan voor ICT’ers

Steeds vaker worden werknemers gewaarschuwd voor de mogelijke consequenties van een verkeerde werkhouding tijdens hun werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die voortdurend onderuitgezakt achter hun laptop of computer zitten! Dit kan vergaande gevolgen hebben voor hun rug, nek en andere lichaamsdelen. Naarmate mensen ouder worden zullen zij steeds vaker te maken krijgen met lichamelijke klachten, die op dat moment lastig te verhelpen zijn. U weet waarschijnlijk zelf ook hoe lastig het is om uw houding op latere leeftijd nog te veranderen. Reden genoeg om direct een goede basis te leggen voor ergonomisch verantwoorde werkhouding.

Tip 1: druk uw onderrug naar achter

Om te beginnen is het belangrijk om rechtop op uw stoel te zitten. U zit rechtop op het moment dat u uw onderrug tegen de rugleuning van uw stoel aandrukt. Als u uw onderrug niet tegen de rugleuning drukt dan neemt u vaak langzaamaan een onderuitgezakte houding aan, wat voor rugklachten kan zorgen.

Tip 2: zet uw laptop op een laptophouder

Een laptophouder aanschaffen kan een slimme keuze zijn om nekklachten te voorkomen. Aangezien u tijdens uw werkzaamheden veelal op een stoel zal zitten kijkt u voortdurend naar beneden. Dit kan op de lange termijn voor nekklachten zorgen, die u vanzelfsprekend liever voorkomt. Door een laptophouder aan te schaffen hoeft u minder naar beneden te kijken, wat u werkhouding ten goede komt.

Tip 3: loop af en toe even heen en weer

Voorkom stijve benen, armen, rug en nek, door gedurende de werkdag af en toe kort te wandelen. Dit kan een wandeling naar het toilet zijn, een wandeling naar een collega, enzovoorts. Doordat u even uit de werkhouding bent kunnen uw lichaamsdelen even ontspannen, waardoor lichamelijke klachten minder snel zullen opspelen. Daarbij is beweging tijdens de werkdag goed voor uw concentratie!